13 Ocak 2008 Pazar

Italyan Limonlu Kek ( Torta Margherita )



Bu kek Italyanlar'in meshur Torta Margherita'sini muhakkak herkes denemeli diye dusunuyorum.Ozellikle limonlu olan herseyi sevenler icin.Her yaptigimda o keskin limon kokusu mutfagimi oyle guzel kokularla kapliyor ki ve ici resmen pamuk gibi yumusacik oluyor.

Gerci esim limonlu kekler sevmese bile ben yapmaktan vazgecmiyorum ve direk o koca kek bana kalmis oluyor :-) Aslinda esim daha cok kakao'lu,cikolatali kekleri ve yabanmersinli (blueberry) muffins'lari tercih ediyor.Hamur isi olan herseyin cok masum olmadigini biliyorum ama ne yapayim iste hamur islerini coook seviyorum.Ozellikle her Turkiye'ye gittigim zaman su boregimi bolca yemeden ve Londra'ya getirmeden duramam. Yakinlarda Istanbul'a esimle birlikte geliyoruz ve tabiiki yine su boregimi stoklayacagim insallah :-)) Safak bugunden itibaren 11 gun oleeeey bekle bizi Istanbul.....

Bu arada canim arkadasim sevgili Seda'cigim bu keki tadip deneyenlerden biri olarak bu tarifimi uzun zamandan beri bekliyordu,en sonunda bugune kismetmis diyorum.

Sevgilerimle


MALZEMELER;
  • 90 gr.Yumurta sarisi ( 2 adet )
  • 75 gr.Butun yumurta ( 3 adet )
  • 180 gr.Tozseker ( 3 turk kahvesi fincani )
  • 60 gr. Un ( 1.5 turk kahvesi fincani )
  • 60 gr.Patates Nisastasi ( 1.5 turk kahvesi fincani )
  • 45 gr.Tuzsuz Tereyag
  • 1 Paket Vanilya
  • 2 adet Limon rendesi
HAZIRLANISI;
  1. Oda sicakligindaki yumurtalari ve tozsekeri iyice kar gibi oluncaya kadar yaklasik 10 dk.kadar mikserde iyice cirpiniz.( Yumurtalarin oda sicakliginda olmasi demek cirpilmasi sirasinda cok daha fazla kopurmesi ve kekin iyi kabarmasi demektir)
  2. Un,patates nisastasi ve vanilyayi elek veya suzgece koyarak yumurta karisimina yavas yavas ve nazikce spatula yardimi ile havasini sondurmeden 2-3 seferde karistirin .(Bu islemi yaparken asla fazla karistirmayin cunki aksi taktirde yumurtali karisimin havasini sondurmus olursunuz ve dolayisi ile kekimiz guzel kabarmaz)
  3. Un karisimindan sonra eritmis oldugumuz yagi ve limon rendesini'de ilave edip karistirin. ( Bir kabin icerisine yagi ve limon rendesini bir koyarak uzerine strech film cekip 30 sn.mikrodalgada eritiyorum.Yagin sicakligi ile limon kabuklari birlesince limon ozu daha bir yogun oluyor ve kekiniz cok daha keskin limon aromali oluyor,deneyin sonuc muhtesem oluyor)
  4. Yaglanmis kek kalibimiza dokerek 175 derecede isitilmis firinda ilk once 9 dakika sonra 160 dereceye dusurerek 12-14 dakika daha pisirin.( Benim firin fanli oldugu icin vermis oldugum dakikalarda pisti.Eger'ki sizin firin fansiz ise bu sure belki biraz daha uzayabilir)
  5. Bu olcu ufak kek kaliplari icin uygun,23 cm'lik kek kaliplari icin 1.5 olcu yeterli oluyor

4 yorum:

www.edasuner.com dedi ki...

İzin ne kelime birtanem benim bilakis paylaşmana sevindim çok da şık gözrünüyor eminim leziz de olmuştur. Bu arada Limonlu Cheescake diye arat bak sitede bende senin tabağa benzer bişiy var :)

Elif dedi ki...

Eda'cigim tesekkur ederim canim,
Simdi sana nispet yapiyor gibi olmayayim ama suanda taptaze filtre kahvemle birlikte kekimi yemekle mesgulum :-)
Bu arada bahsetmis oldugun Limonlu Cheese Cake baktim ve muhtesem gorunuyor.O kardan adamli kirmizi tabagi hemen hemen 1-2 ay once Chrismast zamaninda bir alisveris merkezinde aynisindan gordum.Cok hosuma gitmisti ve almak istestim fakat malum mutfagimda cok tabak canak sorunu yasadigim icin uzulerek kendimi frenledim :-(

globe dedi ki...

tadi harikaydi, cok tsk tarif icin.

Elif dedi ki...

Globe'cigim;
Deneyip begenmenize cok ama cok sevindim.Olumlu guzel yorumlariniz icin tekrar tesekkur ederim.
Sevgiler