28 Aralık 2007 Cuma

Firinda Karanfilli & Vanilyali Ayva Tatlisi


Ayva olan herseyi cok ama cok seviyorum hele'ki karanfil'le vanilyanin birlesiminden olusan firinda pisen ayva tatlisi hiimm ....

Aslinda hepimiz firinda ayva tatlisinin yapilisini biliriz ama ben yinede bilemeyenler olabilecegini dusunerek sizlerle paylasmak istedim.Birinci resimdekini gecen gun yaptim ve sonuc tam istedigim gibi olmasa bile tadi cok yerindeydi.Aslinda taze kaymagimiz olsaydi cok daha guzel olacakti ama gurbette ellerde oldugumuz icin ne yazik ki taze kaymagimiz yoktu :-((

Ikinci resim ise daha onceden cok yakin bir dostumuzun evinde ayva tatlisini yaptigimda cok daha guzel olmustu arti taze kaymagimizda olunca ikisinin birlesimi ile ortaya muhtesem bir tat cikmisti. O zaman sanirim ayva'nin cinsinden ve firinin degisik olmasindan kaynaklandigi icin daha kipkirmizi olmustu yani oyle tahmin ediyorum.Olsun benim icin fazla onemli degil cunki her ikisinin adi da ayva tatlisi :-)))

Simdiden kolay gelsin ve afiyet olsun.
Sevgilerimle


MALZEMELER;
  • 5 adet Ayva
  • 2 adet Orta boy Elma ( kabugu soyulmus ve rendelenmis )
  • 1 kilo Tozseker ( Biraz daha yogun tatli seviyorsaniz seker miktarini cogaltabilirsiniz)
  • 4-5 adet Karanfil
  • 1 paket vanilya
  • Biraz kirmizi gida boyasi
HAZIRLANISI;
  1. Ilk once ayvalarimizi enlemesine ortadan ikiye kestikten sonra kabuklarini soyalim ve icini temizleyelim.( Cekirdeklerinin bir kismini ayiralim)Temizleyip yikadiktan sonra isiya dayanikli borcama yerlestirelim.
  2. Diger taraftan rendelenmis elmalari,karanfili,biraz kirmizi gida boyasini,vanilya,tozsekerin yarisini ve ayvanin cekirdeklerini bir kabin icerisine alarak karistiralim.
  3. Sonrada ayvalarin iclerini doldurduktan sonra diger yarim kg.olan tozsekerini uzerlerine serpistirin ve yarim cay bardagi suyu borcamin icerisine doktukten sonra alimunyum folyo ile kapatin.
  4. 180 derecede isitilmis firinda biraz yumusayincaya kadar pisirin.Sonra aliminyum folyoyu cikartip borcamin icerisindeki sekerlerin koyulasmasi icin biraz daha pisirin.
  5. Soguduktan sonra ister taze kaymakla ister sade olarak servis edebilirsiniz.





9 yorum:

Aylin Ünlü dedi ki...

süper görünüyor elif ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

ayva tatlısına bayılırım harika görünüyor ellerinizie sağlık
yeni yılda sağlık ,mutluluk, huzur, başarı seninle olsun tüm dileklerinin yeni yılla birlikte gerçekleşmesi temennisiyle nice senelere

Mutfagimdaki Lezzetler dedi ki...

Aylin'cigim...
Begenmene cok sevindim,tesekkur ederim.
Yemekguncesi...( isminizi bilemedigim icin ozur dilerim
Simsicacik guzel dilekleriniz icin cok tesekkur ederim.Sizinde yeni yilinizda hayallerinize ulasmaniz dilegimle
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Elif'cim senin sunum süper restaurantlardan güzel valla bende bir daha senin gibi servis edicem ellerine sağlık birtanem

Nurten dedi ki...

hmmmmm... buradan Londra uzak mı ki???? :))) Bu ayva tatlısı için gelmeye değer, süper süper süper... Ellerine sağlık canım, hem çok becerikli hemde çok zarifsin ;) tariflerin leziz göründükleri kadar şık ta görünüyorlar.

öpüyorum ;)

Mutfagimdaki Lezzetler dedi ki...

Eda'cigim...
Begenmene cok sevindim canim.Ben ozellikle servis yapacagim zaman beyaz tabaklar kullanmayi tercih ediyorum cunki yiyecekleri daha zengin ve renkli gosteriyor.
Nurten'cigim...
O zaman ben bol bol ayva tatlisi yapayim ki sende sinyalleri al ve Londra'ya gelmek icinde bir baska bahanen olmus olur :-)))
Bende seni cok opuyorum canim
Sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba elif.ben bebekkokusundan "seviltuana"nickli hatice.hatırlarsan hiç ayva tatlısı yapmadığımı yazmıştım.ve senin tarifi deneyeceğimi...dediğimi yaptım:)
harika oldu.çok beğendik.bu güzel tarif için teşekkürler.ilk denemem olmasına rağmen çok güzel oldu.yalnız ben folyoyu kaldırıp bir süre daha pişireyim diyince şerbet borcamdan taştı,fırın battı.bunun bir çaresi var mı acaba?
tekrar ellerine sağlık.

Mutfagimdaki Lezzetler dedi ki...

Hatice'cigim;
Ayva tatlisini denemene cok sevindim canim ama firin batma isine ayri bir uzuldum.Benim serbetin borcam'dan tasma sebepleri acaba su miktarini fazla'mi koydunuz yada ayvalari pisirmek icin kullandiginiz kap incemiydi?Yani baska hicbir ihtimal aklima gelmiyor.Umarim yardimci olabilmisimdir.Seninde ellerine saglik,yorumlarin icin tekrar tesekkur ederim canim
Sevgiler

Adsız dedi ki...

suyu tarife göre koymuştum.neyse canım olsun o kadar.sonuçta çok güzel bir tatlı yemiş olduk:))
hatice