14 Ocak 2008 Pazartesi

Yabanmersinli Muffins ( Blueberry Muffins )




Isteee esimin ve benimde cok sevdigimiz ve daha onceden de bahsetmis oldugum Blueberry Muffin'imizi paylasmaya....

Bu arada henuz Turkiye'de Blueberry varmi yok mu bilemiyorum ama bulamazsaniz bile kuru uzumle veya kuru meyvalarla yapabilirsiniz.

Sevgilerimle


MALZEMELER;
  • 270 gr.Un ( 6 turk kahvesi fincani )
  • 120 gr.Tozseker ( 2 turk kahvesi fincani )
  • 1 paket Kabartma Tozu
  • 1 paket Vanilya
  • 2 cimdik tuz
  • 2 adet yumurta
  • 150 gr. Sut ( 2.5 turk kahvesi fincani )
  • 75 gr. Siviyag ( 1 turk kahvesi fincani )
  • 120 gr.Taze Blueberry (Yabanmersini) (3 turk kahvesi fincani )
  • 1 adet Limon rendesi
  • 1/2 adet Limon suyu
HAZIRLANISI;
  1. Ilk once kuru malzemeler ve sivi malzemeler olmak uzere iki ayri kapta karistirin. ( bakiniz resim 1)
  2. Bluberry'lerimizi ayri bir kabin icerisinde bir avuc un ile harmanlayalim ( Tarifte vermis oldugumuz un'dan alarak bu islemi yapin)
  3. Kuru karisimin icine sivi karisimi yavas yavas dokerek mikser yardimi ile puruzsuz olana kadar karistirin.
  4. Ardindan Bluberry'i karisimi dokerek bir kasik yada spatula yardimi ile karisimimizi tamamlayalim.( Fazla karistirmayin cunki Bluberry'lerin parcalanmasina sebep olursunuz)
  5. Muffins kaplarina bosaltip uzerine tozseker serpistirin ve isitilmis 175 derecede yaklasik 20-25 dakikada pisirin.
  6. Bu tariften toplam 9 adet buyuk muffins'ler ortaya cikiyor.

13 Ocak 2008 Pazar

Italyan Limonlu Kek ( Torta Margherita )



Bu kek Italyanlar'in meshur Torta Margherita'sini muhakkak herkes denemeli diye dusunuyorum.Ozellikle limonlu olan herseyi sevenler icin.Her yaptigimda o keskin limon kokusu mutfagimi oyle guzel kokularla kapliyor ki ve ici resmen pamuk gibi yumusacik oluyor.

Gerci esim limonlu kekler sevmese bile ben yapmaktan vazgecmiyorum ve direk o koca kek bana kalmis oluyor :-) Aslinda esim daha cok kakao'lu,cikolatali kekleri ve yabanmersinli (blueberry) muffins'lari tercih ediyor.Hamur isi olan herseyin cok masum olmadigini biliyorum ama ne yapayim iste hamur islerini coook seviyorum.Ozellikle her Turkiye'ye gittigim zaman su boregimi bolca yemeden ve Londra'ya getirmeden duramam. Yakinlarda Istanbul'a esimle birlikte geliyoruz ve tabiiki yine su boregimi stoklayacagim insallah :-)) Safak bugunden itibaren 11 gun oleeeey bekle bizi Istanbul.....

Bu arada canim arkadasim sevgili Seda'cigim bu keki tadip deneyenlerden biri olarak bu tarifimi uzun zamandan beri bekliyordu,en sonunda bugune kismetmis diyorum.

Sevgilerimle


MALZEMELER;
  • 90 gr.Yumurta sarisi ( 2 adet )
  • 75 gr.Butun yumurta ( 3 adet )
  • 180 gr.Tozseker ( 3 turk kahvesi fincani )
  • 60 gr. Un ( 1.5 turk kahvesi fincani )
  • 60 gr.Patates Nisastasi ( 1.5 turk kahvesi fincani )
  • 45 gr.Tuzsuz Tereyag
  • 1 Paket Vanilya
  • 2 adet Limon rendesi
HAZIRLANISI;
  1. Oda sicakligindaki yumurtalari ve tozsekeri iyice kar gibi oluncaya kadar yaklasik 10 dk.kadar mikserde iyice cirpiniz.( Yumurtalarin oda sicakliginda olmasi demek cirpilmasi sirasinda cok daha fazla kopurmesi ve kekin iyi kabarmasi demektir)
  2. Un,patates nisastasi ve vanilyayi elek veya suzgece koyarak yumurta karisimina yavas yavas ve nazikce spatula yardimi ile havasini sondurmeden 2-3 seferde karistirin .(Bu islemi yaparken asla fazla karistirmayin cunki aksi taktirde yumurtali karisimin havasini sondurmus olursunuz ve dolayisi ile kekimiz guzel kabarmaz)
  3. Un karisimindan sonra eritmis oldugumuz yagi ve limon rendesini'de ilave edip karistirin. ( Bir kabin icerisine yagi ve limon rendesini bir koyarak uzerine strech film cekip 30 sn.mikrodalgada eritiyorum.Yagin sicakligi ile limon kabuklari birlesince limon ozu daha bir yogun oluyor ve kekiniz cok daha keskin limon aromali oluyor,deneyin sonuc muhtesem oluyor)
  4. Yaglanmis kek kalibimiza dokerek 175 derecede isitilmis firinda ilk once 9 dakika sonra 160 dereceye dusurerek 12-14 dakika daha pisirin.( Benim firin fanli oldugu icin vermis oldugum dakikalarda pisti.Eger'ki sizin firin fansiz ise bu sure belki biraz daha uzayabilir)
  5. Bu olcu ufak kek kaliplari icin uygun,23 cm'lik kek kaliplari icin 1.5 olcu yeterli oluyor

6 Ocak 2008 Pazar

Bademli ve Toblerone Cikolatali Brownie.....


Bu brownie benim tabiri deyimiyle agzinin icinde yerken kiyir kiyir ve cakcakli bir tat aliyorsunuz :-)

Ozellikle taptaze yeni cekilmis kahve esliginde sevdiklerim ile bu brownie'yi yemeyi cok seviyorum.Gelelim tarifimizi paylasmaya,simdiden kolay gelsin

MALZEMELER;

BROWNIE ICIN;

  • 4 yumurta
  • 350 gr.Tozseker ( 5 turk kahvesi fincani )
  • 100 gr. Siyah cikolata
  • 100 gr.Toblerone Cikolata ( bakiniz resim 1)
  • 150 gr.Un ( 3 turk kahvesi fincani )
  • 1 paket Vanilya
  • 1 paket Kabartma tozu
  • 100 gr.Iri dogranmis badem

Uzeri icin cikolatali ganaj'i;

  • 100 gr. Cig krema
  • 400 gr.Siyah cikolata
  • 15 gr.Tuzsuz tereyag

HAZIRLANISI;

  1. Ilk once yumurta,sekeri cok fazla cirpmadan karistiralim. (Fazla cirpilirsa firinda piserken uzerinde istenmeyen bir sekilde kabuk olusuyor.)
  2. Parcalanmis siyah cikolata, toblerone cikolata ve tereyagini mikrodalgada yada benmari usulu ile erittikten sonra karistirip yumurta karisimina ilave edin ( bakiniz resim 2)
  3. En son olarak unu,vanilyayi,kabartma tozunu ilave edip karistirin.Bir avuc ayirdigimiz un ile bademleri harmanlayip kekimizin icine koyup biraz daha karistiralim ( bakiniz resim 3)
  4. Yaglanmis tepsiye dokup isitilmis 170 derecede yaklasik 20-25 dk.pisirin ( bakiniz resim 4)
  5. O arada ganaj'imizi yapalim.Kaynattigimiz krema,cikolata ve tereyagini koyarak karistirip puruzsuz bir ganaj elde edelim.
  6. Sogumus olan brownie'yi ters olarak olarak cevirip ganajimizi uzerine doktukten sonra buzdolabinda yaklasik 1 saat sogumaya birakalim.Sonra istediginiz ebatlarda kesip servise sunabilirsiniz ( bakiniz resim 5)
  7. Baska bir alternatif ise brownie'nin uzerine ganajimizi doktukten sonra istege gore uzerine file badem,file fistik,damla cikolata vs.dokup brownie'mizin uzerini renklendirip ortaya cok daha guzel brownie cikarabiliriz.