30 Kasım 2007 Cuma

Guney Afrika Temali Bir Dogum Gunu Pastasi :-)


En yakinda detaylari ile karsinizda olacagim :-)))
Dedim ama yogun gunler gecirdigim icin bir turlu elim klavyeye varamadi :-((
Ustune ustluk 3 gun once gida zehirlenmesi gecirince vucudum resmen tepetaklak oldu.
Simdi cok sukur daha iyiyim ve toparladim.
Gelelim simdi pastamizin detaylarina.
Bu arada resimi ben cekmedim,isyerindeki arkadaslardan rica ederek bana e-mail ile gondermesini istedim.Aslinda bana kalsaydi biraz daha detayli iyi resim cekilebilirdi diye dusunuyorum.Insallah bir dahaki sefere olur.
Aslinda bu pastayi isyerindeki aylik personel kutlamasi icin yaptim ve gecen ayin temasi GUNEY AFRIKA idi.Bu pastanin icini klasik beyaz pandispanya,charlotte cream yani hafif pasta kremasi ile taze bol cileklerle yaptim.Uzerini ise sari renkte hazirlamis oldugum seker hamuru ile kapladim. Ortadaki resim ise kartpostal seklindeydi ve onu scan edip A4 ebatinda kagit uzerinde buyuttuk.Ozellikle cikolata suslerinde kullandigimiz seffaf kagittan 2 adet alip arasina resimi koyduktan sonra makas yardimi ile kenarlarini kestim.Ardindan resimi tam pastanin ortasina koyup kenarlarini yesil renkte cicek seklinde kesimler yaparak pastanin uzerinde saglamlastirdim.Turuncu renkte gida boyasinin icine cok az bir su dokup karistirdiktan sonra cok ince resim firca yardimi ile pastanin etrafina sekiller verdim.Iste ortaya boyle bir pastamiz cikti.


21 Kasım 2007 Çarşamba

Tavuklu Ve Sebzeli Corba


Bu gunlerde soguk gecen gunlerde ve icimizi hemen sicacik isitan corbalardan icmeyi kim sevmez ki? Belki hepiniz bu tarz corbayi biliyorsunuzdur tadi gercektende cok lezzetli,ozlu,doyurucu ve ozellikle bol limonlu icildiginde bol C vitaminli oluyor.Simdiye kadar kime yapmis isem herkes cok begenmistir.Ozellikle sevgili kayinpederim bana geldigi zaman her yaptigimda kaselerce ictigini cok iyi hatirliyorum :-)

Simdiden hepinize kolay gelsin

MALZEMELER;

  • 1 adet kup dogranmis sogan
  • 1 adet orta boy kup dogranmis patates
  • 1 adet orta boy kup dogranmis havuc
  • 1 adet derisiz,kup dogranmis tavuk gogsu
  • 5-6 su bardagi soguk su (isterseniz yari yariya tavuk suyu'da kullanabilirsiniz)
  • 1 dis dovulmus sarimsak
  • 2 turk kahvesi fincani arpa sehriye yada tel sehriye
  • Biraz dogranmis taze kekik (yoksa maydonoz'da olabilir)
  • Tuz,karabiber,kirmizi biber

HAZIRLANISI;

  1. Ilk once sogani ve sarimsagi biraz kavurun,ardindan havuc ve tavugu biraz cevirin.
  2. Sonra soguk suyu ilave edip,kaynamaya basladiktan sonra patates ile arpa sehriye'yi koyun.
  3. Pistikten sonra en son olarak tuz,karabiber,taze kekik ve kirmizi biber koyun.

*** Aslinda bu corba cok daha rengarenk oluyor.Kucuk parcalara ayirdigim brocoli ve karnibahar'da koyuyorum ama bu seferlik boyle yaptim.

Sable Biskuvisi ( Viennesi Biscuits )


Yapimi cok basit ve tadi kitir kitir,lezzetli bir kurabiye tarifi
Simdiden kolay gelsin :-)

MALZEMELER;

  • 250 gr. Tereyag ( oda sicakliginda bekletilmis olmali )
  • 120 gr. Pudra sekeri ( 2.5 turk kahvesi fincani )
  • 300 gr. Un ( 6.5 turk kahvesi fincani )
  • 2 yumurta beyazi ( oda sicakliginda olmali)
  • 1 paket vanilya
  • Uzeri icin istege bagli butun findik,ceviz,fistik vs.olabilir

HAZIRLANISI;

  1. Ilk once tereyagini ve pudra sekerini mikser yardimi ile beyazlayincaya kadar yani kremamsi oluncaya kadar iyice cirpiniz. ( asagidaki 1.resime bakiniz)
  2. Sonra yumurta beyazini yavas yavas karisima dokup puruzsuz bir karisim elde edin.
  3. Ardindan un ile vanilyayi koyup karistirin ve ucu tirtilli kalipli sikma torbalarina doldurup yagli kagit serilmis tepside istediginiz sekiller verin.(asagidaki 2.resime bakiniz)
  4. Ben iki torba sikma torbasi yapip birine beyaz koydum,digerine ise biraz kakao koyup kakaolu yaptim.
  5. Ustune findik veya ceviz koyun. ( asagidaki 3.resime bakiniz)
  6. 180 derecede fanli isitilmis firinda yaklasik 8- 10 dk uzerleri kizarana kadar pisirin.
  7. Sonrada afiyetle midenize goturebilirsiniz :-)))





17 Kasım 2007 Cumartesi

Sevgili Esra'nin Borek Pogacasi...


Uzun zamandan beri denemek istedigim bir tarifti ve ilk denemede cok guzel basarili sonuclar alinca sizlerle paylasmak istedim.Esra'cigimin dedigi gibi ertesi gunu bile firinda isitinca yumusacik ve citir citir oluyor. Ilk kez yaparken cok heyecanli ve sabirsiz oldugum icin sekillerini buyuk buyuk yapip pisirdim.Sonrada dis goruntulerinin buyuk oluslarina aldirmadan ve tam olarakta icime sinemeden afiyetleee mideye goturdum :-) Ama 2.kez yaptigimda pogacanin hakkini vermek gerek diyerekten hamurun hepsini tek tek tartarak 80 gr.esit olacak sekilde yaptim ( 1 olcuden tam 16 adet cikti. ) Patates/kiymali harcini bol sevdigim icin 1 olcu hamura 2 olcu patates/kiyma harci kullandim.Tarifi icin buradan tiklayip alabilirsiniz.


Sevgili Esra'cigim tekrar sana cok tesekkur ederim,senin sayende mayali hamurlara olan ozlemimi biraz olsun gidermis oldum.Dogrusunu soylemek gerekirse bu gidisle alacagim kilolarima ragmen ben yine booool patatesli/kiymali pogacamdan vazgecmem :-)))







11 Kasım 2007 Pazar

Bugun Beni Mutlu Eden 3 Sey...


Canimdan cok sevdigim ve benim neredeyse hayatim boyunca bana 2.annelik yapan guzel ablacigim bizim icin 3 gunlugune Istanbul'dan geldi ve simdiden yogun alisveris maratonlarina baslamis olduk :-)
Esim,ablam ve ben Londra'nin en buyuk alisveris merkezi olan Bluewaters'a gittik.Ozellikle herkese onerebilecegim devamli gittigim,pratik ve degisik mutfak malzemeleri satan dukkanimiza gittik.( Lakeland ) Dukkani gezerken birden bire benim gozler faltasi gibi oldu ve ben tabii ki uctum.Cunki uzun zamandan beri istedigim ve her yerde bulamadigim Wilton'un urunlerini buldum.
Son olarakta esimle evlendigim icin bir kez daha sukrettim. SENI COK SEVIYORUM ASKIM



  • Tahtadan yapilmis merdaneM (bunu sadece seker hamurlarinda kullanabilmek icin aldim yoksa baska acil durumlar icin falan degil yani :-)
  • Isiya dayanikli beyaz spatula'm
  • Yuvarlak gumus renkli cake board'um (nedense bunun uygun turkcesini bulamadim)
  • Plastikten yapilmis pasta ustlerini pudrasekeri yada kakao ile suslemek icin...
  • Muffins kagitlari seklinde siyah cikolatadan yapilmis ici bos cikolata
  • Wilton'un seker hamurlarindan degisik cicekler yapabilmek icin kaliplari ve yapim asamalarini anlatan kitabi


  • 1 kg'luk hazir seker hamuru
  • Wilton'un 8 adet degisik seker hamurlari icin gida boyalari
  • Ve son olarak her zaman ozellikle keklerimin kaliplarindan parcalanmadan cikmasi icin firca yardimi ile kullandigim bir cesit sivi yag ( Wilton'dan)

9 Kasım 2007 Cuma

Supriz Dogum Gunu Pastasi Ve Kurabiyeleri


Uzun zamandan beri sekerli hamurdan dogumgunu pastasi yapmamistim.27 Ekim'de cok sevdigimiz yakin bir arkadasimizin kizinin yani adasim Elifnur'un 5.dogum gunuydu.
Supriz dogumgunu partisi yapmak icin 2 gun oncesinden tum hazirliklarima basladim
ve hersey tam takir yolunda gitti.Pastamizi ve kurabiyelerimizi yanimiza alip suprizimizi yaptik ve kendi aramizda kutlamalarimizi yaptik .Elifnur ile kurabiyelerimizi icing kalemleri ile susleyip susleyip midemize goturduk.Aslinda kurabiyelerimizi susledigimiz zamanki halini resimleyebilmis olsaydim daha cok mutlu olacaktim ama insallah bir dahaki sefere neyse sizleri fazla bekletmeden gelelim tariflerimizi paylasmaya :-)


MALZEMELER:

BEYAZ PANDISPANYASI:

  • 4 yumurta
  • 1 su bardagi tozseker
  • 1 su bardagi un
  • 1 paket vanilya
  1. Ilk once yumurta sarisi ile yarim bardak tozsekeri iyice cirptiktan sonra baska bir kapta yumurta beyazi ile diger yarim bardak tozsekeri kar haline getirene kadar cirpin.
  2. Sonrada Yumurta sarisi karisimin icine unu ve vanilyayi koyup ardindan yumurta beyazini spatula yardimi ile havasini sondurmeden yavasca karistirin.
  3. Yagli kagit serilmis buyuk firin tepsisine dokup,uzerini duzeltin ve 175 dercede isitilmis firinda uzeri kizarincaya kadar pisirin ve sogumaya birakin.
  4. Sonrada 23 cm'lik kelepceli kaliplarin ebadinda 3 adet yuvarlak kesin.

PASTA KREMASI:

  • 250 gr.sut ( 3.5 turk kahvesi fincani
  • 75 gr. tozseker ( 1.5 turk kahvesi fincani)
  • 3 yumurta sarisi
  • 23 gr. un ( 2 yemek kasigi )
  • 1 paket vanilya
  • 20 gr.tereyagi veya margarin
HAZIRLANISI;

  1. Kaynatmis oldugumuz sut ile karistirilmis yumurta sarisi,tozseker,un ve vanilyayi karistirip muhallebi gibi pisirelim ve en son olarak tereyagini koyup sogumaya birakalim.
  2. Soguduktan sonra 250 gr.cirpilmis krema ile pasta kremasina karistiralim.

PASTANIN KOMPLE HAZIRLANISI:

  1. En altina yagli kagit serilmis 23.cm'lik kelepceli kalibimiza 1.pandispanyayi sekerli sut ile islatalim.Pasta kremamizi koyduktan sonra dilimlenmis cilekleri dizelim ve bu sekilde 2 kez tekrar edelim.En son olarak 3. pandispanyayi uzerine koyup buzdolabinda yaklasik 1 gun bekletelim.
  2. Fazla zamanim olmadigi icin hazir almis oldugum seker hamurlarindan istedigim renklerden sekiller vererek bir tepsiye koyup kurumasini sagladim.Isterseniz sevgili Esra'nin seker hamuru tariflerinden alip sizde evde yapabilirsiniz ( www.acemisef.blogspot )
  3. Ertesi gunu elimde kalan biraz cirpilmis krema ile pastanin tum yuzeyini duzelttim. Sonrada beyaz seker hamuru ile kapladim.Ardindan bir onceki gun yapmis oldugum susleri yerlestirdim.

KURABIYELER ICIN MALZEMELER:

  • 239 gr.un ( 6 turk kahvesi fincani )
  • 165 gr.oda sicakliginda beklemis tereyag
  • 38 gr.bal ( 3 tatli kasigi )
  • 107 gr. pudra sekeri ( 4 turk kahve fincani )
  • 1 yumurta sarisi
  • 1 paket vanilya

HAZIRLANISI:

Butun malzemeleri karistirip kurabiye hamuru sertliginde hamur elde edip 15 dk.buzdolabinda bekletin.Sonra'da yaklasik 1 parmak kalinliginda merdane ile acip istedigimiz sekiller vererek 175 derecede isitilmis firinda pisirelim.




Sicak Cikolatali Kek ( Cikolata severler icin muhtesem bir tat )

Sevdikleriniz ile paylasacabileceginiz cok lezzetli ozel bir tatli
Bu tatlinin ozelligi sicak servis edilmesi ve yemek icin kasiginizla ilk hamle yaptiginizda icinden yogun bir sicacik cikolatasi akmasi ve vanilyali dondurma ile yenildiginde agizda muhtesem bir tat olusuyor.Vallahi abartmiyorum :-)

Cikolata sevenler icin tam size gore bir tarif

Hadi bakalim kolay gelsin

MALZEMELER;

  • 250 gr. Siyah sutsuz cikolata (Cikolatanin kalitesi ne kadar iyi olursa o kadar kaliteli sicak cikolatali kek sonucu alirsiniz)
  • 250 gr. Tuzsuz Tereyag
  • 5 adet Oda sicakliginda yumurta sarisi
  • 5 adet Oda sicakliginda butun yumurta
  • 125 gr.Toz seker ( 2 turk kahvesi fincani)
  • 63 gr. Un ( 1.5 turk kahvesi fincani)
  • 1 paket vanilya

HAZIRLANISI;

  1. Ilk once tereyagini ve cikolatayi benmari usulu yada mikrodalgada tamamen eriyinceye kadar eritin.
  2. Diger taraftan butun yumurta ve yumurta sarilari ile sekeri 2-3 dk.mikserde cirpin.
  3. Ardindan yumurta karisiminin icine erimis cikolatali tereyagi karisimini dokup karistiralim.
  4. En son olarakta un ve vanilyayi ilave edip puruzsuz bir karisim yapalim.( topak topak olmamasi icin un elenmis olursa cok daha iyi olur )
  5. Yumusak tereyagi ile fircayla cok iyi yaglanmis isiya dayanikli kaplar yada sufle kaplarina % 60 kadar doldurun.
  6. 200 derecede isitilmis firinda tam 8-9 dk.pisirin (firin fansiz ise bu sure bir kac dk.daha uzayabilir)
  7. Pistikten sonra dikkatlice tersine cevirip tabaga aktarip dondurma ile servis edin
  8. Sonrada hemeeeeeennnn sogumasina imkan vermeden midenize goturun :-)
  9. Bu tatliyi pisirmeden 3-5 gun buzdolabinda saklayabilirsiniz,aniden misafiriniz geldigi zaman en fazla 10 dk.icinde hazir bir tatliniz olmus olur